Nagyon régóta szeretném megtanulni a sós karamell készítését, mert imádom, de amikor megnéztem számtalan videót és elolvastam még több receptet, a figyelmeztetéshalmok miatt megijedtem, és elment a kedvem tőle. Aztán most úgy volt, hogy már megvolt, hogy mi lesz Mazsi névnapi ajándéka*, de kiderült, hogy nem lehet kapni, és akkor kitaláltam, hogy meglepiből csinálok neki sós karamellt. Úgy emlékeztem, hogy ő is imádja. Erre kiderült Viki szülinapi ebédjén, hogy Viki is imádja. Most már túl sokan imádjuk, meg kell próbálnom!
* nem kapható ajándék: 28 × 1 5/8 × 1 ¼ --- 700-32c (32-622) méretű, sóskaramell-színű bringa külső gumi
Ezekkel a figyelmeztetésekkel találkoztam:
- semmiképpen nem szabad keverni, mert leég,
- lehet keverni, nem lesz semmi baja,
- nagyon forró az olvadt cukor, fokozottan megégésveszélyes a művelet, porrá égsz, ha csak egy csepp is rád cseppen (lásd Pompeii),
- fröcsköl, ha beletesszük a vajat,
- kockázott hideg vajat lehet beledobni, mert ugyan visszakristályosodik tőle a cukor, de újra elolvad majd,
- nem olvad el a cukor soha többet, ha visszakristályosodott, mehet a kukába az egész cucc lábosostól,
- tehát legyen hideg a vaj,
- vagy legyen olvasztott a vaj és melegített a tejszín,
- láttam olyat, aki vajban karamellizálta a cukrot,
- és olyat is, aki vízben – én ezt választottam.
Én most hígabb sós karamellt szerettem volna, magyarán sóskaramell-öntetet.
Ezt a videót választottam a száz megtekintettből, és így nem égettem oda, amin még én is csodálkozom. Hozzávalók:
- 250 g kristálycukor
- 90 ml víz
- 90 g vaj
- 200 ml tejszín
- kb. 1 kávéskanál só
2 megjegyzés:
ISTENI lett, pont sós, annyira örülök neki!!! Amint elfogyasztottuk a húsvéti kajákat, veszek egy doboz fagyit és rá fogom csurgatni és az erkélyemen elnyammogom a napsütésben. 🤩 köszönöm szépen!! ❤️ (mazsi voltam valamiért nem enged bejelentkezni)
Na végre! Mennyit kell várni egy visszajelzésre??? 🤩
Megjegyzés küldése