2022. március 25., péntek

Családi salátánk

Teljesen le vagyok döbbenve, hogy ez a saláta nincs még fenn a blogon, mivel kábé 30 éve alapdarab minden családi ünnepen. Az eredeti receptet még én szereztem Kati-mamától, és ezek voltak a hozzávalók, ha jól emlékszem:

  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 nagy pohár tejföl (de nem a vödör nagyságú), abból is lájtosabbik verzió, mert az folyékonyabb
  • 1 répa
  • 1 alma
  • fél uborka
  • 1 szál újhagyma, vagy kicsi vöröshagyma, vagy póréhagyma
Arra viszont jól emlékszem, hogy amikor először kóstoltam, teljesen el voltam ájulva tőle, én addig, amíg Kati-mama családjához nem tartoztam, csak a teljesen konzervatív kajákat ismertem, beleértve a salátákat is, úgymint uborkasaláta, ecetes-cukros lében fejes saláta, meg valamilyen majonézes saláta, de majonézest otthon sosem csináltunk, azt egyéb helyeken ettem (kivéve, ha Ica néni jött vendégségbe, mert akkor úri családot játszottunk és kászinótojást szervíroztunk a vendégnek).  A fejes salátával is van Kati-mama féle receptem, ott is olajjal és mustárral kezdődik a recept, ebbe kell valamennyi szál újhagymát aprítani, és beleforgatni a felaprított fejes salátát. Meg is fogom csinálni, mert erre is úgy emlékszem, mit valami hihetetlen finom dologra. Több, mint 30 évvel ezelőtt kóstoltam ezt is, jó rég volt. 

Aztán a családnak is ízlett, de tesóm teljesen átalakította a receptet, egyszerűen kihagyta a répát, helyette kukoricát tett bele és főtt tojást. Ráadásul ő óriási adagot csinál, ami nagyjából ezekből áll:
  • kb. 4 evőkanál mustár
  • nem tudom, hogy olajat tesz-e bele tesóm, de 1 evőkanál mehet
  • 1 vödör tejföl (20%-os)
  • 3-4 naggyon savanyú alma
  • 1-2 kígyóuborka
  • 1 póréhagyma
  • 1 üveg kukorica a levével együtt
  • 4-5 kemény tojás
Most a képen látható hozzávalókból készült, azzal a különbséggel, hogy csak az egyik szál újhagymát tettem bele:


A tojásokat megfőztem, a Csincsillától nemrég tanult tökéletes főtt tojás recept alapján, miszerint hideg vízbe jó sok sót tettem, (akár lehet egy evőkanál/tojás), mehetnek bele a tojások és feltettem főni. A forrástól számítva pontosan 6 percig főztem, aztán hideg vízben kihűtőttem. Tényleg tökéletes! Tojás ugye nincs az eredeti receptben, de azt nem hagyom ki, mert segít magasan tartani a koleszterinszintet.

Ezután az 1 evőkanál mustárt elkevertem az 1 evőkanál olajjal, amikor egynemű lett, beletettem a tejfölt (de nem az egész pohárral, egy kicsike maradt az alján, bár elbírta volna az egészet, de akkor nem marad itthon tejföl, pedig annak mindig lenni kell), aztán apróra felvágtam a hagymát, az uborkát, az almát, és nagylyukú reszelőn lereszeltem a répát. Mind ment bele, és kanállal jól elkevertem. Végül az apróra vágott főtt tojásokat tettem bele. Az egyikkel díszíthettem volna a salátát, de aztán csak a kis tálkához hagytam egy karikányit. 


Mivel nemrég, amikor vittünk vendégségbe ilyen salátát, azt mondták két helyen is, hogy sótlan, ezért most a Gabitól kapott medvehagyma-sóval megsóztam a tetejét, nagyon jól állt neki. Sosem szoktuk sózni, és nekünk ez nem sótlan, bár most, hogy mondták...


Napi cukinak pedig Amy fésülködés előtt, közben és után


Imádja!


Bosszantják azt hiszem:


Legvégül:



9 megjegyzés:

mazsolla írta...

Én egészen idáig azt hittem h ez a zöld angyal béke téri étteremből elkért recept. 🤔 még rémlik is h kiskoromban angyali salátának hívtuk. Vagy megint más világon élek Anyukám?

mazsolla írta...

És igen, ez a recept a listámon volt h nagyon hiányolom, el is mentem ezt is végre a könyvjelzőim közé!

Tata írta...

Igen!

mazsolla írta...

És arra is emlékszem, hogy mennyire büszke voltam erre a családi salira, h ez a világ legfinomabb salátája! Egyszer amikor vidékre mentünk meccsre a csapatbusszal csomagoltam magamnak egy kis dobozzal az útra és kínáltam mindenkit, de a sok finnyás kivolt h alma és tojás is van benne. Nem hatott meg, tök hülyének néztem őket, majd betoltam az egészet. 😁

Andi írta...

Igen, először engem is sokkolt, hogy alma és répa van a salátába, de amikor megkóstoltam, akkor imádtam.
Cuki vagy, hogy büszke voltál a családi salira!

mazsolla írta...

Még azt is megjegyezném (egészen felspanolt ez a saláta úgy tűnik), hogy simán pirítóssal isteni uzsi vagy reggeli. Mondtam már h IMÁDOM?

Andi írta...

Még nem! :-D

csincsilla írta...

minden napra szeretnék egy bejegyzést, imádom olvasni.

Andi írta...

Igenigen, bárcsak lenne több időm! (Remélem azokat is látod, amikhez nem kommentelsz 😇)