2022. március 19., szombat

Epres-banános-almás-mandarinos smoothie


Ez a smoothie azért imádnivaló, mert csak gyümölcs van benne és víz. Micikétől tanultam, az a jó, hogy ehhez se kell mesterszakácsnak lenni. Tavaly mindennap csináltam, egész télen, bár Micike szerint ez nyári ital, mivel jeges gyümölcs kell bele, és jegesen kell összeturmixolni. Valamiért nekem mégis télen jut csak eszembe, lehet, hogy azért, mert télre van telepakolva a mélyhűtőm különböző gyümölcsökkel. Ha például a banán kezd megbarnulni, ez az egyik legjobb felhasználása, de az is lehet, hogy nem várom meg a barnulást, hanem még jó állapotban azt is berakom megpucolva a mélyhűtőbe. (Ne héjastól!)

Én mindig bubis vízzel öntöm fel, de szerintem sima vízzel is tökéletes lehet. Nálam nem gond a bubis, az mindig van itthon, sőt már bubisvíz-gyártó szerkezetem is van, a fröcsi miatt. Tesómnak nem szabad bele sok vizet tenni, mert kiskanállal akarja enni desszertként.

Hozzávalók:

  • Mélyhűtött eper és/vagy erdei gyümölcsök, bogyós gyümölcsök, málna, áfonya, bármi
  • Mélyhűtött vagy friss banán
  • Alma 
  • Mandarin, narancs, vagy grépfrút, vagy ezeknek a leve
  • Víz, amennyit gondolsz
Az egészet belepakolom az aprítógépbe, a mélyhűtött gyümölcsöket egy kicsit hamarabb, hogy tudjanak egy picit olvadni. Az én aprítóm nem viszi olyan jól a jégdarabokat. Amikor kicsit felolvadt, mehet bele az alma és a banán is, és a többi hozzávaló, ha van, meg egy kis víz. Micike nem pucolja meg és magozza ki az almát, én igen, az aprítógépem miatt. Amikor egyszer Tománál csináltunk ilyet, ott se magoztuk ki, és nem voltak benne magházdarabok. Szóval ez is gépfüggő és ízlésfüggő.

Általában kb. 10 szem eper, 2 banán, 1 alma az adag, de bárhogy variálható. Sokszor megcsinálok egyszerre többet, és 2-3 napig csak rájárok. Délután szoktam inni, hogy kibírjam vacsoráig. Ilyenkor a sűrű gyümölcsturmixot átöntöm egy pohárba, feltöltöm valamennyi bubis vízzel és kész. Persze ekkor már nincsenek benne jeges darabok, de így is nagyon finom. 

Napi cuki

Ha valaki azt hinné az előzmények után, hogy Amy sosincs otthon, mert mindig a napköziben bandázik, az téved, nemrég például meglátogatta a gazdáját a munkahelyén a rendelőben. Ebből is kiderül, hogy Amy mindenhol ott van, és mindent felügyel. A rendelőben lakik Dr. Csipesz a hörcsög, aki nem tévesztendő össze egy tengerimalaccal. Ez tényleg egy höri, és egyszerűen csak dagadt. És Amy nagyon szeretne vele játszani vagy megkóstolni őt, ezt még nem tisztáztuk.


Csipesznek egy darabig kerestek igazi gazdit, de mivel nem kellett senkinek, így maradt a rendelőben kabalának. Amy szívesen beugrana hozzá a terráriumba, és akkor hátha ő is ott lehetne észrevétlenül a gazdival a rendelésen. Bár a napközi is elég jó buli.


Ennél hosszabbra nem tudja nyújtani a nyakát és az orrát. De mintha Csipesz nem akarna barátkozni... Valahogy mindig hátat fordít Amynek. Szerintem ez nem szép tőle.


És itt van Dr. Csipesz végre szemből is. (Itt meg egérre hasonlít, nem?)


Nagyon veszélyes, harap, mint egy vadállat (a höri!). Jobb ha Amy nem dugja be az orrát. Inkább legyen a napköziben.

További smoothie-k és lassik és egyéb gyümölcslék a blogon: