Teljesen le vagyok döbbenve, hogy ez a saláta nincs még fenn a blogon, mivel kábé 30 éve alapdarab minden családi ünnepen. Az eredeti receptet még én szereztem Kati-mamától, és ezek voltak a hozzávalók, ha jól emlékszem:
- 1 evőkanál olaj
- 1 evőkanál mustár
- 1 nagy pohár tejföl (de nem a vödör nagyságú), abból is lájtosabbik verzió, mert az folyékonyabb
- 1 répa
- 1 alma
- fél uborka
- 1 szál újhagyma, vagy kicsi vöröshagyma, vagy póréhagyma
- kb. 4 evőkanál mustár
- nem tudom, hogy olajat tesz-e bele tesóm, de 1 evőkanál mehet
- 1 vödör tejföl (20%-os)
- 3-4 naggyon savanyú alma
- 1-2 kígyóuborka
- 1 póréhagyma
- 1 üveg kukorica a levével együtt
- 4-5 kemény tojás
A tojásokat megfőztem, a Csincsillától nemrég tanult tökéletes főtt tojás recept alapján, miszerint hideg vízbe jó sok sót tettem, (akár lehet egy evőkanál/tojás), mehetnek bele a tojások és feltettem főni. A forrástól számítva pontosan 6 percig főztem, aztán hideg vízben kihűtőttem. Tényleg tökéletes! Tojás ugye nincs az eredeti receptben, de azt nem hagyom ki, mert segít magasan tartani a koleszterinszintet.
Ezután az 1 evőkanál mustárt elkevertem az 1 evőkanál olajjal, amikor egynemű lett, beletettem a tejfölt (de nem az egész pohárral, egy kicsike maradt az alján, bár elbírta volna az egészet, de akkor nem marad itthon tejföl, pedig annak mindig lenni kell), aztán apróra felvágtam a hagymát, az uborkát, az almát, és nagylyukú reszelőn lereszeltem a répát. Mind ment bele, és kanállal jól elkevertem. Végül az apróra vágott főtt tojásokat tettem bele. Az egyikkel díszíthettem volna a salátát, de aztán csak a kis tálkához hagytam egy karikányit.
Mivel nemrég, amikor vittünk vendégségbe ilyen salátát, azt mondták két helyen is, hogy sótlan, ezért most a Gabitól kapott medvehagyma-sóval megsóztam a tetejét, nagyon jól állt neki. Sosem szoktuk sózni, és nekünk ez nem sótlan, bár most, hogy mondták...
Napi cukinak pedig Amy fésülködés előtt, közben és után
9 megjegyzés:
Én egészen idáig azt hittem h ez a zöld angyal béke téri étteremből elkért recept. 🤔 még rémlik is h kiskoromban angyali salátának hívtuk. Vagy megint más világon élek Anyukám?
És igen, ez a recept a listámon volt h nagyon hiányolom, el is mentem ezt is végre a könyvjelzőim közé!
Igen!
És arra is emlékszem, hogy mennyire büszke voltam erre a családi salira, h ez a világ legfinomabb salátája! Egyszer amikor vidékre mentünk meccsre a csapatbusszal csomagoltam magamnak egy kis dobozzal az útra és kínáltam mindenkit, de a sok finnyás kivolt h alma és tojás is van benne. Nem hatott meg, tök hülyének néztem őket, majd betoltam az egészet. 😁
Igen, először engem is sokkolt, hogy alma és répa van a salátába, de amikor megkóstoltam, akkor imádtam.
Cuki vagy, hogy büszke voltál a családi salira!
Még azt is megjegyezném (egészen felspanolt ez a saláta úgy tűnik), hogy simán pirítóssal isteni uzsi vagy reggeli. Mondtam már h IMÁDOM?
Még nem! :-D
minden napra szeretnék egy bejegyzést, imádom olvasni.
Igenigen, bárcsak lenne több időm! (Remélem azokat is látod, amikhez nem kommentelsz 😇)
Megjegyzés küldése