2010. március 16., kedd

Csodás receptek Marcsitól


Marcsi különleges receptekkel tért haza brüsszeli útjáról. Ebből is láthatjátok, hogy szegény ott sem pihenhetett, hanem szorgalmasan kóstolgatnia, fényképeznie kellett, és persze begyűjteni a recepteket. Most olvashatjuk a finomságokról szóló beszámolóját, amit kizárólag e blog olvasói számára írt. (Jó duma, mi?) Köszönjük!


Brüsszeli vacsora :)

A múlt héten 4 napot Brüsszelben jártam, Judit és Elza barátnőmmel. Elmentünk egy szuper Lara Fabian koncertre, Jártunk Frida Kahlo kiállításon (életem végéig emlékezni fogok rá, megrázó és fantasztikus volt egyben), El Greco és Dali kiállításon, Brugge-ben kirándultunk és gofriztunk... Csokiztunk és csokiztunk..

Első este Elza lányáék (Kiselza) vártak minket finom vacsorával, s gyorsan elkértem a receptet, mert én is szeretném itthon elkészíteni :)

"Az én ratatouille-om receptje

Hozzávalók (kb. 4 személyes adag):
- 2 közepes padlizsán
- 2 kisebb cukkini
- 2 kaliforniai paprika (lehetőleg sárga vagy zöld, ezek szebben mutatnak)
- 2 nagyobb paradicsom
- 2 közepes fej hagyma
- 2 cikk fokhagyma
Fűszerek: őrölt babér, rozmaring, bazsalikom, kakukkfű (ha bármelyikből van friss, csak jobb) só, frissen őrölt bors ízlés szerint
- kb. másfél deci paradicsomlé ("eltett paradicsom", tehát nem az ivólé, hanem a sűrűbb változat; természetesen a darabos is kitűnő)
- olívaolaj

Elkészítés: a zöldségeket kisebb kockákra összevágjuk, a fokhagymát vékony szeletekre. Hozzáadjuk a fűszereket, és egy kevés olívaolajon, nagyon lassú tűzön, kb. másfél óráig főzzük. Az ízek így szép lassan összeérnek, viszont a zöldségek nem főnek szét, és megtartják színüket, a szósz pedig szépen besűrűsödik. (A zöldségeknek nem szabad túl puhára főniük!) A főzés végén sóval és borssal harmonizálhatjuk az ízeket - amennyiben túl savanyúnak találjuk, egy csipet cukorral ellensúlyozhatjuk. Aki szereti a csípőset, adhat hozzá kevés csilipaprikát, még a főzés elején.

Nyáron egyáltalán nincsen szükség eltett paradicsomra, inkább vegyünk több frisset - de ügyeljünk, hogy a túl sok paradicsom ne "vizesítse el" a francia lecsónkat.

Önmagában is finom, de köretként bámilyen pecsenyéhez: csirkéhez, chipolata kolbászhoz, bárányhoz, sertéshez, marhához is kiváló. Igazából ez a francia ratatouille és az észak-afrikai couscous receptjének egyesítése.


Apple crumble (Morzsás alma)

Hozzávalók:

- 18 dkg cukor (lehetőség szerint barna)
- 12 dkg hideg vaj
- 15 dkg liszt
- kb. 5-6 nagyobb alma (a savanykásabb finomabb)
- az almához opcionálisan kevés barna cukor, reszelt citromhéj, vaníliás cukor, őrölt fahéj

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (nem légkeveréses sütő esetén, 200 fok; gázsütő 5-ös fokozat).Az almákat én nem szoktam meghámozni (de senki ne restellje, aki nem lusta hozzá), csak jó megmosva, kicsumázva vékony szeletekre vágom, összekeverem az opcionális hozzávalókkal, majd egy egy kivajazott közepes, magasabb falú edénybe borítom. Ne aggódjunk, ha a gyümölcs majd' az egész sütőedényt elfoglalja - a sütés alatt úgyis összeesik. Minél több a gyümölcs, annál jobb - szerintem, én nem szeretem, ha túl vastag a morzsaréteg.

A lisztet összekeverem a cukorral, majd összemorzsolom a kis kockákra vágott hideg vajjal: egészen morzsás állagúnak kell lennie. A morzsás keveréket a gyümölcsre szórom, beteszem a sütőbe, és körülbelül 35-40 perc alatt készre sütöm - aranybarnának kell lennie. Ne aggódjunk, ha az alma levet ereszt, és eláztatja a morzsát; annál finomabb.

Langyosan a legjobb (utólag is meg lehet melegíteni, semmit sem ront rajta); vaníliafagyival az igazi - ez akkor is segít, ha a morzsánk a sütés alatt egy kissé kiszáradt.

Lehet kisebb egyszemélyes, tűzálló tálakban is sütni. A gyümölcs tetszés szerint variálható benne: lehet almás-körtés, vagy nagyon finom bogyós gyümölcsökkel is (piros vagy fekete ribizli, szeder, málna etc.), de az én kedvencem a rebarbarás - a rebarbarát kisebb darabokra vágva, kicsit több cukorral és fahéjjal elő kell párolni pár percig. Vizet ne öntsünk alá semmiképp, mert a rebarbara elég levet fog ereszteni."

Isteni volt minden! Finom ízek, gyönyörű terítés - Elza és Péter figyelmes és gondos vendéglátók :)))))


Látod, Bea, ilyen gyorsan megérkezett a morzsás alma receptje, remélem ezt is kipróbálod - természetesen ugyanígy, mint itt: fagyival! Remélem, hamarosan megérkezik a kuszkusz elkészítésének receptje is, ez elég sürgős lenne, mivel kaptam egy dobozzal, amit minél hamarabb szeretnék kipróbálni pont úgy, ahogyan Kiselza készíti, annyi lelkes áradozást hallottam róla! Ja, igen: és rettenetesen várjuk a csokizásról szóló FÉNYKÉPES beszámolót is!

4 megjegyzés:

csincsilla írta...

igen! én is várom!
és köszönjük a képes beszámolót!

Bea írta...

Hű de irigyellek Marcsi! A finom ételekért, a vendéglátásért, a csokiért, és főleg Brugge-ért. Egyszer jártam ott életemben. Tavasszal, amikor minden tele volt nárcisszal. Teljesen elvarázsolódtam attól a kisvárostól. :)

Andi, te meg már tudtál valamit előre, amikor az almás morzsatortát emlegetted. :D

Andi írta...

Hááát....

És megcsinálod????

Bea írta...

Naná. :) És fagyit is veszek hozzá.