2010. március 11., csütörtök

Túrótorta

Már szerepelt egyszer a blogon, nagyon szeretjük, viszonylag gyakran készül, mindenféle gyümölccsel, a leginkább bogyósokkal, most azért veszem elő újra, mert kivételesen pontosan jegyzeteltem a krém összetevőit. És ugyan mindig nagyon finom, de most ha lehet, még finomabb lett:) Szóval lehet, hogy maradok ezeknél az arányoknál:)
Gyors és egyszerű torta, viszonylag alacsonyan lehet tartani a kalóriatartalmát (ha meg édesítőszert használunk cukor helyett, akkor kifejezetten fogyókúrás:)), és nem kerül egy vagyonba az elkészítése. Könnyű, finom, habos – szeretjük.

Most is szülinapi tortának lett rendelve – Rebeka már 19. (Tavaly még csak 18 volt:))


Hozzávalók a tésztához:
– 3 tojás
– 2 evőkanál liszt
– 1 evőkanál holland kakaó
– 3 evőkanál kristálycukor
– csipet só
Tehát egy egyszerű, kakaós piskóta, 26 cm-es kapcsos tortaformában megsütve. A tortaforma alját kipapíroztam, a sütőt bekapcsoltam 180 fokra. Most nem kísérleteztem újabb piskótafortélyokkal, egyszerűen kemény habbá vertem a tojásfehérjéket a csipet sóval, másik tálban habosra kevertem a tojássárgájákat a cukorral, aztán mindezt óvatosan összekevertem egymással és a liszttel és kakóval. Túpróbáig sütöttem, kb. 15 perc elég volt. Rácsra borítottam, hagytam teljesen kihűlni.

Hozzávalók a krémhez:
– 0,5 kg sovány, krémes túró (amióta lehet kapni a Lidlben azt a vödrös lengyel túrót, csak ezt használom az ilyen krémekhez, nem kell áttörni, szép selymes, direkte erre a célra való)
– 7 dl házi joghurt
– 2 dl tejszín, kemény habbá verve
– 5 dkg fehér csoki, durvára darabolva
– 1 nagy zacskó (25 gramm) zselatinpor
– 1 nagy citrom frissen csavart leve
– cukor, méz, édesítőszer, valamelyik, ízlés szerint


A zselatinport beáztatom olyan másfél dl hideg vízbe (általában ezt használom, sajnálom a pénzt a sokkal drágább zselatinlapokra, nem látok semmi különbséget a végeredményben). Egy jó nagy tálban összekeverem a túrót, a kicsit lecsöpögtetett joghurtot – beleöntöm egy sűrű szűrőbe, de nem hagyom állni – , a citromlevet meg a cukrot/mézet/édesítőszert, a hozzáadott gyümölcstől függ, mennyire érdemes édesre csinálni, az őszibarack-meggy párosításhoz nem nagyon kellett. Mehet bele a feldarabolt fehér csoki. Ezt nem szoktam máskor beletenni, de nagyon sokat dobott a krémen. A zselatint felforrósítom, félreteszem egy percre hűlni. Utána a szokásos módszerrel összekeverem a joghurtos krémmel (nem a zselatint öntöm a sok, hideg krémbe, hanem fordítva, a zselatinos lábaskához adagolom merőkanalanként a joghurtos krémet, és amikor már csak langyos, akkor öntöm vissza az összeset a nagy tálba a többihez). Óvatosan, de alaposan belekeverem a felvert tejszínhabot. Mehet bele némi összevágott gyümölcs is.

Összeállítás:
A kihűlt piskótalapot visszateszem a tortaformába. Megkenem valamilyen lekvárral, hogy a híg krém ne áztassa el a tésztát. Ráöntöm a krémet, és beteszem a hűtőbe, hogy megdermedjen. Érdemes egy nappal előtt megcsinálni, mert ennyi krémnek viszonylag sok idő kell, hogy teljesen megszilárduljon (nekem ezt nem sikerült, szóval a kapcsos tortaformában kellett feltálalni, csak másnapra lett teljesen önhordó:)).
Ha már valamelyest megkötött a krém, akkor a tetejét kirakjuk felszeletelt gyümölccsel, zselatinnal bevonjuk.


És íme még egy versenyző a hólényversenybe: még a nagy havazáskor csinálta a Bendi, ugye, milyen csinos?

10 megjegyzés:

viki írta...

Boldog szülinapot! Ez a hóember tiszta Tim Burton szereplő, ezért nálam nyert! :)

mazsolla írta...

nekem is pont ez jutott eszembe Viki! Nálam is ő a nyerő!!

(Pocak mit csinálna vele? :P)

viki írta...

(azt mondaná, hogy: uuuuuuuuuuurrrrh buvuvuvu)

Andi írta...

Hát boldog szülinapot Rebeka, ez nem igaz, hogy már ennyi vagy!

A hóember csodaszép, az a száj, tisztára belebolondultam.

A torta is jól néz ki és az a sok-sok gyertya! Gyönyörű! Biztos finom is volt, de nem ígérem, hogy valaha megpróbálkozom vele.

Andi írta...

A sisak a cserépkályha tetején szokott lakni, nem?

mazsolla írta...

aztán elővenné a destruktív hajlamát...:D

Andi írta...

ki?

Andi írta...

(röhög)

mazsolla írta...

hát a mopsz, ki más?!

Bea írta...

Boldog szülinapot az ünnepeltnek! 19?? Jézusom, rossz belegondolni, hogy én lassan tízzel több leszek. :)

A torta gyönyörű mint mindig. És annak ellenére, hogy nem vagyok oda a túrós dolgokért, ebből bevágnék egy szeletkét.