2010. március 24., szerda

Zöldségkrémleves sajttal

Egyetértek Csincsillával: határozottan itt a tavasz. Rügyeznek a fák és ahogy főnököm majdnem 3 éves kisfia mondaná: "sípolnak a madarak a szájukkal". Hamarosan kaphatóak lesznek a friss idényzöldségek és -gyümölcsök, de addig is be kell érnünk azzal ami a mélyhűtőben van vagy jó drágán kapható a piacon, mert még abszolút nincs szezonja.

Az elmúlt időszakban jó néhány krémlevesről született bejegyzés, úgyhogy lassan meghirdethetnénk a Nagy Tavaszi Krémlevesfőző versenyt - Andi nem lelkesedne érte :) A variációk száma végtelen, szinte mindenféle zöldségből készíthető. De miért ne vegyíthetnénk össze sok féle zöldséget egy fazékban?


Csincsilla már felrakott egy zöldségkrémlevest. Ehhez hasonlót főzött Mazsolino (!) valamelyik hétvégén, de ő rakott bele:
- sárgarépát
- fehérrépát
- kelbimbót
- karalábét
- karfiolt
- cukkinit.

Szóval a tesóm levesét nevezhetnénk akár tavaszi zöldségkrémlevesnek is. Vagy legalábbis tavaszvárónak. :)


Tehát a fél kilónyi vegyes zöldséget, az 1 sárgarépát, 1 fehérrépát, 2 krumplit és 1 fej vöröshagymát megtisztította, felaprította.
Fazékba tette, felengedte bőven vízzel. Ételízesítővel fűszerezte.


Amikor megpuhultak a zöldségek, botmixerrel pépesítette a vízben. Hozzákevert 2 dl tejszínt és összeforralta az egészet. Frissen őrölt borsot szórt a tetejére és tálaláskor reszelt füstölt sajtot kínált hozzá.

Jó sűrű leves lett belőle, úgy is lehetne mondani: van benne anyag. :) Nagyon ízletes volt. Anélkül, hogy tudtam volna, pontosan milyen zöldségek kerültek bele, jó néhánynak az ízét kiéreztem belőle. Finom. És a tesóm ügyes. A fotókat is ő készítette, miközben főzött. :)

4 megjegyzés:

csincsilla írta...

Igen, nagyon ügyes, tényleg! annyira szeretem az ilyen leveseket.

Andi írta...

Már amennyire én tudom a krémleveseket értékelni, azt mondanám: fantasztikus! :-) Gratu Mazsolino, nagyon ügyes vagy!

Bea írta...

Hiába, az én tesóm, büszke vagyok rá. :) Az utóbbi időben sokat fejlődött a konyhában. :)

Mazsolino írta...

Köszönöm szépen, nagyon aranyosak vagytok!!